Karsan ve Toyota Motor Europe’tan Hidrojende Dev İş Birliği! « Güle Güle Gazetesi

7 Ekim 2024 - 21:12

Karsan ve Toyota Motor Europe’tan Hidrojende Dev İş Birliği!

Karsan ve Toyota Motor Europe’tan Hidrojende Dev İş Birliği!
Son Güncelleme :

12 Eylül 2024 - 8:58

399 views

Dünyada toplu ulaşımı yeni nesil teknolojilerle yenileyen Karsan, kendi Ar-Ge gücüyle gerçekleştirdiği çalışmalarını, sektörün önde gelen oyuncularıyla yaptığı iş birlikleriyle güçlendirmeye devam ediyor. “Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde” olma vizyonuyla başta Avrupa olmak üzere dünyada 23 ülkeye yayılmış 1100 adedin üzerinde elektrikli aracıyla hizmet veren Karsan, sektörde yeni nesil teknolojiyi temsil eden hidrojen yakıt hücreli (Fuel Cell) modellere yatırımını da hızlandırıyor.

Geleceği şekillendiren yenilikleri hayata geçirmeyi sürdürüyoruz!

Eylül 2022’de Almanya’da gerçekleştirilen IAA Transportation Fuarı’nda e-ATA Hydrogen modelini dünyaya tanıtan Karsan, hidrojen teknolojisindeki iddiasını güçlendirmek ve bu alanda daha da ilerlemek için çok önemli bir adım daha attı. Bu kapsamda şirket, dünyanın önde gelen otomotiv ve teknolojileri üreticilerinden Toyota ile iş birliği anlaşması imzaladı. İş birliği kapsamında Karsan, hidrojenli araçlarında alternatif olarak Toyota Fuel Cell Module’ü de kullanarak, teknolojik çözümlerini çeşitlendirmeye devam edecek. Karsan’ın müşterilerine en iyi hizmeti sunmak için durmadan çalıştığını söyleyen Karsan CEO’su Okan Baş, “Karsan olarak ileri teknolojiler konusundaki atılımlarımız hız kesmeden devam ediyor. Mobilite alanında öncü konumda olmaktan öte, daha iyisini başarma arzusuyla geleceği şekillendiren yeniliklerle her zaman daha iyisini hedefliyoruz. Bu doğrultuda, ‘Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde’ olma vizyonumuzla müşterilerimize en güvenilir, en iyi performansa sahip mobilite çözümlerini sunan bir marka olma motivasyonumuzu koruyoruz” dedi. Toyota gibi güçlü bir marka ile iş birliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını vurgulayan Okan Baş, “Bu iş birliğiyle, hidrojen teknolojisi alanında dünya çapında kendini kanıtlamış bir marka olan Toyota’yı iş ortaklarımız arasına katmaktan büyük gurur duyuyoruz. Japonya’nın dev endüstri gücü Toyota, otomotivden deniz taşımacılığına, trenlerden yük taşımacılığına kadar geniş bir yelpazede 30 yılı aşkın hidrojen teknolojisi deneyimiyle tanınıyor. Hidrojen, Karsan olarak çevreye duyarlı ve yenilikçi teknolojilerde öncelikli gördüğümüz bir alan. 2022 sonunda tanıttığımız e-ATA Hydrogen ile bu vizyonumuzu ortaya koymuştuk. Şimdi, bu güçlü iş birliğiyle yüksek Japon teknolojisini de yanımıza alarak, hidrojen alanındaki iddiamızı daha da ileriye taşıyoruz ” diye konuştu. Toyota Motor Avrupa Hidrojen Fabrikası Başkan Yardımcısı Thiebault Paquet: “Hidrojenin, gelecekte toplu taşımanın karbon ayak izini azaltmada kritik bir rol oynayacağına inancımız tam. Bu nedenle, Karsan’a Yakıt Hücre Modüllerimizi tedarik ederek iş birliğimizi genişletmekten ve birlikte hidrojen toplumuna giden yolda ilerlemekten büyük memnuniyet duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

Son teknoloji (85 kW) Yakıt Hücresi Modülleri kullanılacak!

Toyota’nın yakıt hücreli araçları, toplamda 20 milyon kilometreden fazla yol kat ederek güvenilirliğini, dayanıklığını ve verimliliğini kanıtlamış durumda. İş birliği kapsamında, Karsan’ın Toyota Fuel Cell Modülleri ile donatılmış hidrojenli otobüslerinin 2025 yılında pazara sunulması planlanıyor. Toyota yakıt hücresi sistemlerini Belçika, Zaventem’deki tesislerinde üretiyor.

Karsan Hakkında:

Türk otomotiv sanayinde 58 yılı geride bırakan Karsan, kurulduğu günden bu yana ticari araç segmentinde kendi markası da dahil, dünyanın önde gelen markaları için modern tesislerinde üretim yapıyor. 1981 yılından bu yana ticari araç üretimi gerçekleştiren Karsan’ın Bursa Hasanağa’daki fabrikası yılda tek vardiyada ~20 bin araç üretebilecek yapıya sahip. Binek araçtan ağır kamyona, minivandan otobüse kadar her türlü aracı üretebilecek esneklikte tasarlanan Hasanağa Fabrikası, Bursa şehir merkezine 30 km uzaklıkta olup, 99 bin metrekaresi kapalı toplam 203 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor.

Türk Otomotiv sanayisindeki tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumunda yer alan Karsan, mobilitenin geleceğinde bir adım önde olma vizyonu doğrultusunda iş ortakları ve lisansörleri ile birlikte yeni ve mevcut ürünlerin türevlerini geliştirerek yolcu taşımacılığında tüm segmentlerde yer almayı hedefliyor. Toplu taşıma sektöründe “yenilikçi ürün ve hizmetleri”, “fikirden pazara” geliştirmek ve pazara sunmak için faaliyetlerini sürdüren Karsan, özellikle Ana Üretici/OEM iş kolunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

Toplu taşıma sektöründe “fikri geliştirmeden pazara” kadar “yenilikçi ürün ve hizmetler” geliştirme ve piyasaya sunma faaliyetlerini sürdüren Karsan, özellikle ana üretici/OEM iş kolunu güçlendirmeyi hedeflemektedir. Karsan, Ar-Ge’den üretime, pazarlamadan satış ve satış sonrası faaliyetlere kadar otomotiv değer zincirinin tamamını yönetmektedir. Karsan, kendi markası altında Jest ve Atak modellerini üretmektedir. 2018’de Karsan e-JEST, 2019’da Karsan e-ATAK, 2021’de yerli teknoloji şirketi ADASTEC ile birlikte geliştirdiği, dünyada bir ilk olan Seviye-4 sürücüsüz otobüs Otonom e-ATAK, aynı yıl doğuştan elektrikli e-ATA ailesinin 10m, 12m, 18m modelleri ve 2022’de e-ATA HYDROGEN modellerini peş peşe piyasaya sürerek, 6 metreden 18 metreye kadar tamamen elektrikli ürün gamı sunan Avrupa’daki ilk ve tek şirket olmuştur. 2022 itibarıyla Renault markası için Megane Sedan otomobillerinin üretimini de gerçekleştiren Karsan, 2023 yılının sonunda ise, sağdan direksiyonlu e-JEST modeliyle Japonya pazarına giren ilk Avrupa otobüs üreticisi olmuştur.

Toyota Hakkında:

Toyota Motor Europe NV/SA (TME), Toyota, GR (Gazoo Racing) ve Lexus araçlarının, parçalarının ve aksesuarlarının toptan satış ve pazarlamasını, ayrıca Toyota’nın Avrupa’daki üretim ve mühendislik operasyonlarını yönetmektedir. Toyota, doğrudan 27.000’den fazla kişiyi istihdam etmekte olup, 1990 yılından bu yana Avrupa’ya 10 milyar Euro’dan fazla yatırım yapmıştır. Avrupa’daki sekiz üretim tesisi Portekiz, Birleşik Krallık, Fransa, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye’de bulunmaktadır. Bugün, Avrupa yollarında yaklaşık 16,5 milyon Toyota, GR ve Lexus aracı bulunmaktadır ve bu araçların sürücüleri, 28 Ulusal Pazarlama ve Satış Şirketi ve 53 ülkede (AB, ingiltere, EFTA ülkeleri, İsrail, Türkiye ve diğer Doğu Avrupa ülkeleri) yaklaşık 2.800 perakende satış noktası tarafından desteklenmektedir. 2021 yılında TME, Avrupa’da 1.076.300 araç satarak %6,4 pazar payına ulaşmıştır. Daha fazla bilgi için Facts & Figures toyota.eu ve www.toyota-europe.com adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Toyota, insanların özgürce hareket edebildiğinde her şeyin mümkün olduğuna inanıyor. “Herkes İçin Hareketlilik” hedefi doğrultusunda Toyota, “Herkes İçin Mutluluk” misyonuna ulaşmak için daha güvenli, daha bağlantılı, kapsayıcı ve sürdürülebilir hareketlilik çözümleri oluşturmayı amaçlamaktadır. Avrupa’da, TME 14 ülkede çeşitli mobilite hizmetleri sunan KINTO mobilite markasını piyasaya sürdü ve sıfır emisyonlu yakıt hücresi ürünleri ile mühendislik desteğinin işten iş satışlarını artırıyor. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne katkıda bulunan Toyota, Avrupa genelindeki tüm işlerinde karbon nötrlüğe ulaşmayı hedefliyor. Avrupa’da CO2 azaltımında tarihi bir lider olan TME, 2035 yılına kadar Batı Avrupa’daki tüm yeni araçlarda %100 CO2 azaltımı sağlamayı hedeflemekte ve bölgedeki müşterilere hibrit, plug-in hibrit, batarya ve yakıt hücreli elektrikli araçlarla tam bir elektrifikasyon yelpazesi sunmaya devam edecektir. Sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda, Toyota, “Sıfırın Ötesine” geçme taahhüdünde bulunmaktadır.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.