KISA sürede Türkiye’nin lider firmaları arasına girmek ve hele de global bir şirkete dönüşmek kolay değil. Yoğun bir ekip çalışması, inovasyon ve teknolojik bir altyapı gerektirir. Araç koltuğu üretimindeki global markamız İnova Otomotiv, işte bunu başaranlardan birisi. Türkiye pazarının öncüleri arasında yer alan İnova, 36 ülkeye ihracat yaparak ülke ekonomisine de önemli ölçüde katkı sağlıyor. Pazar sayısının artmaya devam edeceğini dile getiren İnova Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Kavalcı Kepir ile geçen yılı, bu yılın ilk yarısını, hedeflerini ve yatırımlarını konuştuk. İşte söyleşimiz:
GÜLEGÜLE: Öncelikle İnova Otomotiv’in 2023 yılında, yurtiçi ve yurtdışında nasıl bir performans sergilediğini sormak isteriz. Hedefiniz neydi, ulaşabildiniz mi?
2023’te üretimde ‘pik’ yaptık
KEPİR: 2023 yılı sadece İnova Otomotiv için değil, dünya genelinde ekonominin ivmelendiği bir yıl oldu. Özellikle pandeminin sona ermesi ile 2022 ve 2023’te yeni projelerimizi devreye alarak iç ve dış pazarda genişleme fırsatı yakaladık. Açıkça söylemek gerekirse 2023’ün 2. yarısı üretim anlamında ‘pik’ yaptık; hızlı aksiyonlar alarak kapasite artışına gittik, teknolojik yatırımlarımızı önemli ölçüde arttırdık ve vardiyeli çalışma uyguladık. 2022 yılına kıyasla üretimini yapılan koltuk sayımızda yüzde 100 artış oldu.
Bu hem bizler için hem de ülkemiz için güzel bir haber. İstihdam ve katma değer yaratarak ülke ekonomisine de katkı sağlamaya devam edeceğiz. Yurt içi ve yurt dışı pazarlarda hedeflerimiz büyük önümüzde ki yıllarda bunu hep birlikte göreceğiz. 2023 te yurt dışı pazarı için işbirliği yapmış olduğumuz araç üreticileri ihalelerde Inova koltuklarını tercih etmişti. Memnuniyet ve talepler doğrultusunda belirlediğimiz hedeflere doğru yürüyoruz.
GÜLEGÜLE: Şehirlerarası ve turizm taşımacılığı cephesinde lider konumda olduğunuzu biliyoruz. Bu alanlarda, özellikle de 2+1 dönüşümlerinde bir daralma mı genişleme mi oldu?
KEPİR: Şehirlerarası yolcu taşımacılığında OEM’lerin dışında, turizm taşımacılığında yapılan 2+1 dönüşüm geçtiğimiz yıllara kıyasla daha az gerçekleşti açıkçası bizler üretim yoğunluğundan dolayı piyasa kısmında taleplere yetişmekte biraz zorlandık. Sıfır araç fiyatlarının artması ve benzin fiyatlarına gelen artışlardan dolayı 2+2 dönüşümü önümüzde ki dönemler için öncelikli olacaktır. Bizlerde müşterilerimizin taleplerine hızlıca dönüş sağlayabilmek adına distrübitörümüz olan karasor firmaları ile görüşmelere devam ediyoruz. Burada ki amaç talep edilen değişim ve dönüşümü en kısa sürede tamamlamak bundan dolayı hem Inova Otomotiv hem de anlaşmalı olduğumuz karasor firmaları koltuk stoklarını arttırıyoruz. Değişim ve dönüşüm için en güvenilir ve doğru adres olmaya devam ediyoruz.
GÜLEGÜLE: 2024 yılında beklentileriniz vardı; yılın ilk 5 ayına baktığınızda hedeflerinize ulaşabileceğiniz bir yıl olacak mı?
2024 stabil geçecek gibi görünüyor
KEPİR: 2024 yılının ilk çeyreğine çok güzel başladık aslında ve hâla öyle devam ediyoruz. 2024 yılını da güzel kapatacağımızı düşünüyoruz. Genel anlamda baktığımız 2023 yılında göre ilk 5 ay da daha fazla koltuk ürettiğimizi söyleyebilirim. Fakat 2024 yılını genel olarak değerlendirdiğimde 23’te yapılan kapasite artışlarının devam edeceği yönünde değil de biraz daha stabil kalınacağını düşünüyorum.
Biliyorsunuz GSR (Güvenlik Sistemleri Regülasyonu) geçişi yurtiçine satışı yapılacak sıfır araçlar için yıl sonuna ertelendi fakat yurt dışına satışı yapılacak araçların temmuz 2024 itibariyle bu regülasyona uyma zorunluluğu var. OEM lerimiz bu konu da hazırlıklı olmalı ki bizlerde üretimlerimize ivme kazanarak devam edelim. Bizler Inova Otomotiv olarak yatırımlarımıza her anlamda devam ediyoruz. 2025 için kaynak robotu yatırımlarımız yine olacak, üretim sistemleri içinde farklı düşüncelerimiz mevcut bunların hepsini HOSAB’ta inşası devam eden yeni fabrikamıza geçtiğimiz uygulayacağız. Bu arada Ar-Ge anlamında mühendislik çelikleri, geri dönüşümlü malzemeler ve kompozit malzemeler ile çalışmalarımız devam ediyor bizler sürdürülebilir bir gelecek için var gücümüzle çalışıyoruz.
GÜLEGÜLE: İnova Otomotiv olarak bir fabrika yatırımınız olacak, ondan biraz bahseder misiniz? Fabrika İnova’ya neler katacak?
Yeni fabrikamız bize ivme katacak
KEPİR: Fabrika yatırımlarına hayırlısıyla bu yıl başladık, 2023 döneminde enerji yatırımımızı tamamlamıştık. 1,200 kWp enerji üretim kapasitesine sahip GES güneş panellerini kurmuş ve devreye almıştık. 2025 yıl sonunda da HOSAB/Bursa’da 18.000m2 kapalı alana sahip üretim alanımızda hizmet vermeye devam edeceğiz. Hasanağa Sanayi bölgesinin tercih edilme sebebi alan olarak bizlerin ihtiyaçlarımızı karşılayacak büyüklükte olması.
Bildiğiniz gibi şuan Bursa’da 4 farklı lokasyonda Inova olarak hizmet ediyoruz bunların her birini tek çatı altında taşımak hedefindeyiz. Böylece üretim için daha geniş alana sahip olacağız ve teknoloji yatırımlarımızı alan sıkıntısı yaşamadan gerçekleştireceğiz. Kapasite artışı sözümüz vardı, bu sözümüzün arkasında duracak yeni istihdam yaratacak ve Inovasyonlarımıza devam edeceğiz.
GÜLEGÜLE: Ne kadarlık bir alana sahip olacak bu fabrika, buraları kaç kişilik bir ekiple planlıyorsunuz?
KEPİR: : Şu anda yaklaşık 450 kişilik ekiple çalışıyoruz. 2 ve 3 vardiye şeklinde çalıştığımız bölümlerimiz var 2026’da hedef tek vardiye ile çalışmak tahmini 550-600 kişilik bir ekip ile üretim yapmaya devam edeceğiz.
GÜLEGÜLE: Yurt dışı pazarlarda da etkinsiniz, bu sene için yeni pazarlar eklendi mi portföyünüze? Yeni pazarları katma çalışmalarınız var mı?
Portföye yeni pazarlar katıyoruz
KEPİR: 2023 yılında yoğun olarak satışlarımızı Mısır ve İspanya pazarına gerçekleştirmiş olduk. Tabii ki bunun yanı sıra İnova olarak 4 farklı kıtaya hizmet etmeye devam ediyoruz. 2024 yılı itibari ile de Meksika’da güzel bir Pazar yakaladık, bunu yenileri ile de taçlanacağının müjdesini yapılan görüşmelere istinaden şimdiden verebilirim.