1985 yılından bu yana Türkiye genelinde yurtiçi turizm taşımacılığı hizmeti sunan İstanbul merkezli Süper Tur, kısa bir süre önce Allison Torqmatic™ Serisi tam otomatik şanzıman donanımlı 8,5 metrelik Isuzu Grand Toro midibüsü teslim aldı. Turizm taşımacılığında yılda ortalama 120 ila 140 bin km arasında yol kat ettiklerine değinen Süper Tur yetkilileri, bu araç ile verimlilik ve konforun arttığını belirtti.
18 yıldır manuel şanzımanlı Anadolu Isuzu araçları kullanan ve son 7 aydır ise Allison tam otomatik şanzıman donanımlı Isuzu Grand Toro modelinin avantajlarını deneyimleyen Süper Tur ekibinden Cihan Öztürk; “Ağırlıklı yabancı olmak üzere hem yabancı hem de yerli turistler için ulaşım hizmeti sunuyoruz. Turistlerin konfor ve güvenlik beklentileri her zaman yüksek oluyor. En kısa Anadolu turumuz ise 3.000-3.500 km sürüyor. Öğrenci ve personel taşımacılığının yılda ulaştığı kilometreye turizm taşımacılığının yoğun dönemlerinde sadece bir iki ayda ulaşıyoruz diyebiliriz” şeklinde açıkladı.
Öztürk;“Bu operasyonlarımızda çok uzun zamandır manuel şanzımanlı midibüsleri kullanıyordum. Tam otomatik şanzımanın sürüş ve ulaşımdaki avantajlarına hâkim olmadığımız için birçok meslektaşımız gibi bu teknolojilere ön yargı ile yaklaşıyorduk. Ancak Allison şanzıman donanımlı Isuzu Grand Toro aracını deneyimledikten sonra bu ön yargıların yersiz olduğunu anladık. Meslektaşlarımıza da örnek olmak adına her fırsatta tam otomatik şanzımanın avantajlarını aktarmaya çalışıyorum” diye belirtti.
35 kişilik yolcu kapasiteli 8.5 metrelik Grand Toro, 210 bg, 850 Nm/Tork üretebilen Cummins ISB Euro 6 motordan güç alıyor. Altı ileri vitesli, dahili retarderli Allison T3270R xFE™, Grand Toro’da standart tam otomatik şanzıman donanımı olarak sunuluyor.
Allison tam otomatik şanzımanlarla kanıtlanmış yakıt verimliliği
Yeni araçlarının yakıt tüketiminde önemli oranda düşüş gözlemlediklerine dikkat çeken Cihan Öztürk; “Türkiye’de turizm taşımacılığı yapan sürücüler, tam otomatik şanzımanlara karşı biraz çekimser kalıyor. Halen manuel şanzımanın, tam otomatik şanzımana göre daha düşük yakıt tüketimi sağladığı algısına sahip meslektaşlarımız var. Aslında bizde yeni aracımızın alım kararından önce aynı kaygıyı taşıyorduk. Aracı, yedi aydır kullanıyorum. Şu anda 30 bin km’nin üstünde ve bu süreçte yakıt tasarrufunu bizzat deneyimleme şansım oldu” diyerek ekliyor;
“Anadolu Isuzu’nun midibüs modelleri, turizm taşımacılığında operatörler için verimlilikleri, yolcular için üstün konforları ile zaten her zaman tercih ediliyor. Allison tam otomatik şanzıman donanımı ile de bu araçların performansının başka bir noktaya geldiğini düşünüyorum. Detay vermem gerekirse Anadolu turlarında güzergahlar, fazla değişkenlik göstermiyor. Dolayısıyla kıyaslama yaptığımızda vardığımız sonuçlar güvenilir oluyor. Aynı rotalarda, aynı konfigürasyonlara sahip ancak manuel şanzımanlı araçlarımız ile Allison tam otomatik şanzıman donanımlı aracımızı karşılaştırdığımızda yakıt tüketimimiz hatırı sayılır derecede azaldı, kârlılığımız arttı. Tabi ki burada araç özelliklerindeki gelişmelerin etkisi var ancak Allison şanzımanın katkısı olduğu da oldukça açık.”
Meslektaşlarımız, aracımız ile 3.000kilometre test sürüşü yaptı
Cihan Öztürk; “Allison şanzımanlı Isuzu Grand Toro midibüs ile alanımızda örnek olduk ve tüm meslektaşlarımız aracımızı merak ediyor. Yakın çevremizde pek çok turizm operatörü, aracımız ile test sürüşü gerçekleştirdi. Aracımızı deneyimleyen Mersin ve Diyarbakır’dan firmalar, Allison tam otomatik şanzıman donanımlı Isuzu Grand Toro alımı yaptı. Diyarbakır’daki meslektaşımız da kendi aracında benzer düşük yakıt tüketimini deneyimledi ve dört aydır kullandıkları araçlarının yakıt tasarrufundan oldukça memnunlar” dedi.
Allison şanzımanlarla daha az bakım
Allison şanzımanlar, turizm ve personel taşımacılığının en önemli gider kalemlerinden biri olan bakım maliyetlerinin azaltılmasına da katkıda bulunuyor. Mekanik debriyaj sistemi yerine torkkonvertörü kullanımı sayesinde maliyetli ve zaman alan debriyaj tamir ve değişimleri ortadan kaldırılıyor. Allison tam otomatik şanzıman bakımlarında sadece periyodik yağ ve filtre değişimi yeterli oluyor. Böylece bakım ve onarım maliyetlerinden tasarruf sağlanırken aracın arıza süresi de azalıyor.
Cihan Öztürk, bu konuyla ilgili olarak; “Manuel şanzımanlı araçlarımızda sürüş durumuna göre yılda en az bir kere baskı balata değişimi gerekiyor ama daha kısa periyotlarda baskı balata arızası görüldüğü zamanlar da olabiliyor. Ayrıca konu, sadece baskı-balata değişimi ile bitmiyor. Manuel debriyajda alt merkez, üst merkezde orijinal parça kullansanız dahi farklı sorunlar yaşanabiliyor. Özellikle yoğun turizm sezonunda bu sorunlar bizler için zorluk yaratıyor. Allison şanzımanlar ise bu konuda kullanıcıları rahatlatarak hem maliyet hem de zaman tasarrufu sunuyor” dedi.
Retarder, standart donanım olarak sunuluyor
Allison’ınentegre hidrolik retarderi, araç servis freni performansını tamamlıyor ve gelişmiş fren kabiliyeti sağlıyor. ABSve hız sabitleme sistemleri ile tam entegrasyon sunarken, fren mesafesini azaltıyor. Dahili hidrolik retarder sistemi, tam ihtiyaç duyulduğu anda aracı güvenle yavaşlatabilirken, dik yokuşların ve inişlerin bulunduğu güzergahlarda büyük bir maliyet kalemi olan fren balata ve disklerinin kullanım ömrünü de uzatıyor.
Cihan Öztürk; “Manuel şanzıman donanımlı araçlarda hidrolik retarder yerine sadece manyetik retarder bulunuyor. Allison şanzımanın retarderi ise hava ve yol koşulları fark etmeksizin fren mesafesini önemli ölçüde azaltıyor ve üstün araç kontrolü sağlıyor” diye belirtti.
Sürücüler, yolcular ve otobüs şirketleri için tam otomatik şanzımana geçiş
Turizm yolcu taşımacılığı alanında operatörün kârlılığı kadar yolcunun ve sürücünün konforu da önemlidir. Sürücü performansı da turizm operatörlerin verimliliğini yüksek ölçüde etkilediğinden sürücü talepleri operatörler için önceliklidir. Cihan Öztürk; “Allison tam otomatik şanzıman donanımlı araçlarla kârlılığımızı arttırdığımız gibi bizlerin çalışma koşullarını da iyileştirdik. Yani hem şirketimiz hem de sürücülerimiz için kazan-kazan durumu oluştu” dedi.